Biografie

Gab Smulders
Gab Smulders (Utrecht 1931 - Nijmegen 2014) volgde zijn opleidingen (LO en MO) in achtereenvolgens Schoonhoven, Tilburg en Arnhem. In Tilburg haalde hij aktes tekenen. Vervolgens koos hij aan de Arnhemse kunstacademie voor de richting Monumentaal. In 1959 studeerde hij er af als glazenier.

Vroeg in het oeuvre van Smulders vinden we dan ook grote wandschilderingen en glasvensters. In de loop van de tijd verschuift zijn aandacht van het monumentale naar minder grootschalige kunstvormen.

Tegelijkertijd wordt het werk ook veelvormiger. Schilderijen, maquettes, tekeningen, collages, plastieken, diorama's, theaters… Een zeer divers oeuvre krijgt vorm. In de grote variëteit van materialen en technieken valt op hoe veelzijdig Smulders als kunstenaar eigenlijk is.

Welke vorm hij ook kiest, uit vrijwel elk werk spreekt een duidelijke beheersing van de techniek. Een aantal van de door Smulders gekozen thema's is door de tijd heen met hem meegegroeid. Hij heeft een grote belangstelling vrouwenportretten en naakten, die dan ook door het hele werk heen terugkomen. Ze zijn ingetogen en expressief en sprekend en vormen zonder meer een van de interessantste lijnen in zijn oeuvre.

Het werk van Gab Smulders is opgenomen in de collecties van ondermeer de Nederlandse Spoorwegen, het Bijbels museum in Amsterdam en het Imperial War Museum in Groot Brittannië. Over de loop van de afgelopen veertig jaar is Smulders werk veelvuldig geëxposeerd, meest recent in Galerie van Maurik in Mook (2010).